A Collaborative Effort Re-Centers Both An LA Home And Its Inhabitants

LA home exterior with shou sugi ban black siding and a garden of cacti

Architects Annie Barrett (of aalso architects) and Hye-Young Chung (of HYCArch) have completely transformed an existing Spanish-style house in Los Angeles for a couple anticipating semi-retirement, and the programmatic shifts that a new phase of life brings. Centered Home facilitates the owners’ aspiration to approach their future “expansively, intentionally, and with curiosity,” says Barrett.

Approaching Centered Home from the street, a dense screen of San Pedro cacti makes way for a minimalist rectilinear form clad in charred shou sugi ban rainscreen siding, standing in contrast to the landscape’s polychromatic lushness. Informed by a balance of meditative solitude and exuberant communal living, the home is designed as a series of nested conditions organized concentrically: an interior “cube,” within a mediating shell of space for communal activities, within the perimeter of landscape. The most private programs are at the core, and the most public are oriented in relationship to the landscape and city beyond.

“While inside the house, one is either within the cube, or living between it and the visually porous exterior envelope of the building, creating direct connections to nature and amplifying the sense of the cube as a volume within a volume—or, a home within a house,” says Barrett.

blank

Overall, the interior is composed of custom textures and subtly mischievous details to produce a softly tactile, bright living area. Wide-plank Dinesen flooring runs throughout, and plaster provides a shimmering, ever-moving quality to the walls and ceiling, creating textural impact while retaining a neutral palette that allows the art and furnishings to provide warmth and vibrancy. Significantly, floor-to-ceiling windows perforate the home, deepening light into the space and framing the exterior landscape. Sculptural skylights concealed by cantilevered planes “play a game of peekaboo as you circle the space,” says Chung, and add floods of luminosity.

blank

Moving from the center of the home out, the core centroidal bedroom is characterized by a white oak vaulted ceiling whose skylight pulls morning light down into the space. On one wall, custom CNC-milled panels with soft grooves create a crenulated texture of shadows. Informed by an interest in unexpected details, this millwork is sized to fit the couple’s wardrobe with precision; for instance, individual shoes were measured to ensure ample and accurate spacing. “We were intent on enhancing the lived experience of the owner and wanted to ensure we were meeting all their needs,” says Chung.

white kitchen with black island in minimalist LA home

Emerging from the home’s core, the rectangular geometry of a kitchen skylight responds to the form of the central cube and is mirrored by the kitchen island, painted black to accentuate its physicality in comparison to the flood of white light above. Humorous, playful customizations like a hidden, kick-activated step-stool below the sink and a custom kitty-litter drawer integrate into the millwork.

blank

Adjacent, the living/dining room is activated by a custom skylight developed to pull the ceiling skyward and create faceted geometries that reflect south-western light through the space. “The unexpected and rigorously attuned geometry of the skylight itself and the shaped living room ceiling below produces a fluctuating reading of the room that shifts radically when viewed from north to south as one passes across the space,” says Barrett.

This aperture amplifies the room’s warm, vibrant furnishings (selected collaboratively by Barrett and the owners) and graphic artworks from the couple’s collection. On the north wall, a Neowall sofa by Living Divani and gridded Sol Lewitt installation above are flanked by floor-to-ceiling windows that frame views of the greenery filling the side and front yards, respectively. Likewise, two expansive windows on the east wall create a lush, full-bleed backdrop for a custom dining table, made of Douglas Fir planks with whitewash finish and designed by Barrett.

LA home outdoor space

Like Centered Home’s interior, outdoor spaces are honed to the couple’s particular way of life and interests. “The project was commissioned in anticipation of the couple’s semi-retirement, and they approached the design process less as a means towards an end and more as an opportunity to deeply consider how their constructed environment would participate in shaping ‘phase two’ of their life,” says Chung of the project.

The collaborative nature of this project cannot be overstated. When the owners reached out to Barrett, an old friend, to work from Brooklyn on the design of their home, they had questions about how the process would work at such a distance. “It was deeply important to all of us that the process be open, inquisitive, and inspiring and I immediately thought of LA-based Hye-Young and how we could cultivate exactly that together, 3,000 miles apart,” says Barrett.

The architects and clients joined together for marathon 8-hr meetings regularly throughout the intensive design process, to ensure every detail of the project had been harmoniously discussed. “The evidence of the care and thought that went into the house was born of endless conversations, sketches and ideas amongst everyone in the project,” continues Chung. “The vision was built on a foundation of joyful collaboration, and it shows in every detail of the house—down to the felt scribe around the outlets.”

Photography by Brandon Shigeta.

For more like this LA Home, be sure to check out this urban refuge in Palo Alto.

Like what you see? Get it first with a subscription to aspire design and home magazine.